Träindustri brann ner i Garpenberg

Uppdaterad
Publicerad

En mindre träindustri vid Garpenberg i Dalarna brann under natten mot tisdagen ned. Enligt polisen var det ett hyvleri som fattade eld. Brandmän från Hedemora, Avesta och Horndal var inblandade i släckningsarbetet.

Larmet nådde räddningstjänsten strax före 02-tiden natten mot tisdagen.

– När vi kom dit var hela byggnaden övertänd.  Det är en träbyggnad så det gick fort, säger Thomas Eibrant, styrkeledare vid Södra Dalarnas räddningstjänst.

Hindrade spridning till skogen

Räddningstjänsten fokuserade arbetet på att hindra spridning.

– Vi lät det få brinna ner och har jobbat med att förhindra spridning framförallt till den omkringliggande skogen, berättar Eibrant.

Verksamheten på hyvleriet ska ha varit nedlagd sedan en tid tillbaka, men enligt räddningstjänsten ska det ha varit igång då och då.

– Det ska inte ha varit i drift kontinuerligt, men man ska ha kört det då och då. Vi har fått uppgifter om att det ska ha körts under gårdagen, men det är oklart om det stämmer. Det är de uppgifter vi fått, säger Thomas Eibrant.

Polisen misstänker att branden är anlagd

Då ingen naturlig brandorsak hittils har upptäckts misstänks att branden anlagts, skriver polisen på sin hemsida. En anmälan är upprättad om allmänfarlig vårdslöshet. I nuläget finns ingen som är misstänkt för brott.

Vid 06-tiden på tisdagsmorgonen har Räddningstjänsten en styrka kvar på platsen för eftersläckningsarbete och bevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.