• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Trakasserierna mot lantbrukare ökar

Uppdaterad
Publicerad

Fler typer av lantbrukare drabbas av trakasserier idag, jämför med tidigare. LRF:s Åsa Odell berättar i SVT:s Aktuellt om situationen för de drabbade.

Historiskt sett har ofta minkfarmare utsatts för skadegörelse och trakasserier. Nu har trakasserierna mot lantbrukare ökat, samtidigt som det idag drabbar flera typer av lantbrukare än tidigare. Det berättar LRF:s vice ordförande Åsa Odell i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

– Det är definitivt en ny utveckling, säger hon.

Åsa Odell berättar också att sociala medier gjort att hoten ökar.

– Där ser vi att det ökar kraftigt. Sociala medier gör det ju lättare att framföra hot och bete sig på ett väldigt väldigt otrevligt sett.

I klippet ovan berättar Åsa Odell om vad lantbrukare utsätts för. – ”Man hotar om att slakta barn och våldta familjemedlemmar”

Viktigt att polisen får nya verktyg

I vissa fall känner LRF till vilka som ligger bakom trakasserierna.

– Det är svårt att generalisera, men det är klart att vi känner till en del  om vilka det är, säger Åsa Odell och betonar vikten av att polisen får rätt verktyg för att kunna arbeta mot den här typen av brott.

– Det är viktigt att polisen får större kännedom om det här och att de kan följa aktiviteterna och lagföra de här personerna, där behövs nya verktyg, berättar hon.

I klippet nedan berättar Åsa Odell om de konkreta åtgärder hon menar krävs för att trakasserierna ska minska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer