Ljus till minne av offer för transfobi och våld

Uppdaterad
Publicerad

Glåpord, misshandel men också mord och självmord. Så ser vardagen ut för många transpersoner i Sverige i dag, en verklighet som uppmärksammades på Transgender day of remembrance.

På måndagen uppmärksammades Transgender Day runt om i landet, bland annat på Stora Torget i Falun.

Dagen är till minne av alla som har dödats på grund av transfobi eller av hat och rädsla för människor som inte identifierar sig med traditionella könsidentiteter.

På flera håll i Sverige hölls ljusmanifestationer.

Begreppslista

Transperson: En person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön en har fått tilldelat vid födseln.

Transsexuell: Transsexuell, eller transsexualism, är en medicinsk diagnos som i Sverige i dag är en förutsättning för att få tillgång till nytt juridiskt kön och underlivskirurgi. En person kan bara få diagnosen transsexuell under eget medgivande.

Transvestit: En person som klär sig i eller använder sig av andra attribut som traditionellt används av män respektive kvinnor.

Transfobi: En ideologi, uppfattning eller värdering som ger uttryck för en starkt negativ syn på transpersoner eller personer vars könsuttryck bryter mot normen. Transfobi överlappar ofta homofobi.

Ickebinär: En person som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna kvinna/man kan kalla sig ickebinär.

Hen/den: Könsneutrala pronomen som främst används om personer som varken identifierar sig som kvinnor eller män

Källa: RFSL.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.