Tre år efter flykten till Sverige – så lever Yaman i dag

Uppdaterad
Publicerad

Det är hösten 2015. Miljoner människor kommer till Europa, de allra flesta från Syrien. Hundratusentals tar sig till Sverige. Till lilla Siljansnäs, i Leksands kommun, kom flera hundra flyktingar över en natt.

Byborna ställde upp snabbt, många öppnade sina hem och samlade in kläder och pengar. Behovet var stort och man gjorde vad man kunde i ett akut läge.

Det har gått tre år sedan den stora flyktingströmmen och nu vänder vi tillbaka blicken till Siljansnäs för att se vad som hänt med några av de som kom dit.

En av dem är Yaman Najjar.

– Jag trivs bra här, vi behöver ha lugn efter kriget, säger hon.

Yaman kom tillsammans med sin familj till Siljansnäs den där hösten för tre år sedan, och bor kvar där i dag. Yaman har sedan dess lärt sig svenska, börjat jobba som förskolelärare i Leksand och har precis hittat ett större hus som familjen ska flytta till.

– Jag ville bara komma hit, börja ett nytt liv med min familj. Och jag har gjort det, säger hon.

Starta klippet ovan för att höra Yaman berätta om livet och framtiden i Siljansnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.