Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så maxar du brädspelandet i jul – följ med till brädspelsaffären i Falun där Lovisa Falk ger tips. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

”Trendigt med brädspel igen” – ökad efterfrågan på årets julklapp i dalabutiker

Publicerad

Försäljningen av brädspel har ökat de senaste veckorna, enligt flera dalabutiker som säljer spel.

– Många har fått upp ögonen för brädspel och det har blivit betydligt mer populärt på sistone, säger Lovisa Falk, butiksbiträde på Mega game store i Falun.

Årets julklapp är sällskapsspelet, vilket är en stor faktor till att försäljningen ökat, menar de butiker som SVT Nyheter Dalarna pratat med.  

– Så fort man fick veta att sällskapsspelet var årets julklapp började folk snacka om det och kom hit och handlade. De mest efterfrågade spelen är i princip redan slut, säger Bertil Kröjtz, butikschef för Akademibokhandeln i Mora.  

”Våga testa nytt” 

I brädspelbutiken där Lovisa Falk jobbar i centrala Falun har man inte bara sålt mer spel de senaste två veckorna, utan även märkt att fler intresserar sig för själva fenomenet.  

– Jag tycker att man inte ska låsa fast sig vid spel som Alfapet eller Monopol. Försök att titta lite bortanför det. Det finns jättemånga nya spel som är minst lika roliga – våga testa nytt, säger Lovisa Falk. 

Motreaktion till skärmtid

Även på bokhandeln i Hedemora märks ett ökat intresse. 

– Brädspel har blivit som en motreaktion till att vi har så mycket skärmtid idag. Man känner istället att man vill göra något annat, som att spela spel tillsammans, säger Jim Bäckström, butiksbiträde på Hedemora bokhandel. 

I klippet: Hör Lovisa Falks tips på vad man ska tänka på som dålig förlorare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.