Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan få e-sporten att bli mer seriös” – hör Dennis Sjörs, ordförande i Insjön Gaming Club, om fördelarna och nackdelarna med att bli en del av idrottsrörelsen. Foto: Anton Ånell/SVT

E-sportförbundet vill samla hundratals klubbar – Insjön Gaming: ”Kan bli mer seriöst”

Uppdaterad
Publicerad

300 föreningar till år 2026 och officiella tävlingsligor. Så ser Svenska e-sportförbundets plan ut efter intåget i Riksidrottsförbundet. Insjön Gaming Club i Leksand, kan bli aktuell som medlem.

På riksidrottsmötet i maj i år röstades Svenska e-sportförbundet in i Riksidrottsförbundet, mot förbundsstyrelsens förslag. Nu pågår arbetet med att utöka antalet föreningar och se till att de föreningar som redan finns håller idrottsrörelsens standarder.

När året började hade Svenska e-sportförbundet cirka 30 medlemsföreningar. 

– Men jag är hyfsat trygg med att vi avslutar året med över 50, säger Chris Jonasson, generalsekreterare för Svenska e-sportförbundet. 

Målet: 1500 organiserade lag

Målsättningen är 300 föreningar till 2026, samt att varje förening ska ha egna lag så att officiella tävlingsligor i e-sport kan etableras i Sverige. 

– Målet är 1 500 organiserade lag. Nu försöker vi se till att det finns träningstillfällen för lag, och en plats att vara på mellan träningstillfällen, säger Chris Jonasson.

Nu arbetar E-sportförbundet bland annat med att rekrytera nya föreningar. I Insjön i Leksands kommun finns sedan tre år tillbaka Insjön Gaming Club, en cirka 30 medlemmar stark gamingförening med egen lokal.

Insjön Gaming Club obestämda

Föreningen har nyligen startat ett lag i det populära spelet Valorant. Ordföranden Dennis Sjörs säger att styrelsen har en del funderande att göra innan de bestämmer om de vill bli medlemsförening eller inte. Samma gäller för om laget ska delta i potentiella tävlingsligor.

– Det kommer alla i laget att få bestämma, om de vill satsa på det, det är inte bara vi i styrelsen som ska bestämma allt. Men personligen tycker jag att det hade varit så jäkla coolt, säger Dennis Sjörs.

I klippet: Följ med till e-sportarenan i Insjön, och hör Dennis syn på medlemskap i e-sportförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.