Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sammi Kaidi berättar i klippet vad medlemsskapet i RF kan leda till för E-sporten i Sverige. Foto: Bildbyrån

Stämman gick emot styrelsen: E-sportförbundet ny medlem i Riksidrottsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare gånger har de fått nobben. Men i dag röstade riksidrottsmötet, mot förbundsstyrelsens förslag, in Svenska e-sportförbundet som ny medlem i Riksidrottsförbundet.

– Det var overkligt, jag var tvungen att titta några gånger om den ”gröna stapeln” var vår eller inte, säger Sammi Kaidi, ordförande i e-sportförbundet, till SVT Sport.

E-sportförbundet hade inför stämman stora förhoppningar på medlemskap, men riksidrottsstyrelsen hade yrkat på att avslå ansökan.

När frågan väl togs upp på riksidrottsmötet i Uppsala gick medlemsförbunden emot riksidrottsstyrelsen.

Sammi Kaidi, ordförande i e-sportförbundet, var glatt förvånad.

– Inför det här riksidrottsmötet, jämfört med tidigare riksidrottsmöten, har det varit väldigt lugnt. Inte så mycket mediauppståndelse, inte så mycket surr bland medlemmarna, säger han.

Fick stöd av andra förbund: ”Betyder mycket”

Flera representanter från andra förbund gick upp i talarstolen och argumenterade för att e-sporten borde bli medlem. Bland annat kampsportprofilen Musse Hasselvall som varnade för att svensk idrott annars tappar unga medlemmar.

– Det betyder väldigt mycket, framför allt för de barn och ungdomar som ser e-sport som sin huvudidrott. Att äntligen få det erkännandet som det här mötet ger dem, säger Kaidi.

Även funktionell fitness valdes in

Beslutet gick till omröstning där e-sportförbundet valdes in, med 108 röster mot 71, och stora applåder utbröt i salen.

Även Svenska förbundet för funktionell fitness röstades in som ny medlem i RF under mindre dramatiska former. Det innebär att Riksidrottsförbundet nu består av totalt 73 medlemsförbund.

Strax därefter röstade stämman också in Sveriges schackförbund som ny medlem i SISU Idrottsutbildarna.

Jenny Beckman, ordförande i funktionell fitness:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kriterierna för medlemskap

Kraven för att bli medlem framgår av RF:s stadgar 10 kapitlet 2 §. Totalt finns sex kriterier:

1. Förbundet ska bedriva och administrera idrott.

2. Förbundet ska vara en ideell förening.

3. Förbundets verksamhet ska stå i samklang med av RF-stämman beslutad verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt 1 kap.

4. Förbundet ska bedriva/administrera idrottslig verksamhet som inte är nära besläktad med verksamhet inom till RF redan anslutet förbund.

5. Förbundet ska ha minst 25 medlemsföreningar med minst 1 500 medlemmar.

6. Förbundet ska ha varit etablerat och bedrivit idrottslig verksamhet i minst tre år. Om det finns särskilda skäl kan, efter förslag av RS, beslut om medlemskap tas med avvikelse från villkoren i 4 och 5 punkterna.

Riksidrottstyrelsens motivering för avslag var bland annat att e-sporten inte anses leva upp till kriterierna för att vara en idrott.

”För att vara en idrott krävs tävlingsregler som bestäms och ägs av idrottens organisation. Utövarreglerna för spelen inom e-sport ägs och även förändras/uppdateras av tillverkarna av spel och inte av Svenska E-sportförbundet” menar riksidrottsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.