Flaggboll och cricket är två av de nya OS-sporterna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fem nya sporter i sommar-OS 2028

Uppdaterad
Publicerad

Cricket, flaggfotboll, lacrosse, squash och baseboll/softboll.

Där är de fem nya sporterna som kommer att vara med på sommar-OS i Los Angeles 2028.

Det beslutade IOK:s styrelse i dag.

De fem sporterna föreslogs av arrangörskommittén tidigare i veckan, och godkändes i dag av IOK:s styrelse.

– Dessa förslag och dessa sporter linjerar till fullo med idrottskulturen i värdlandet 2028, alltså USA, säger IOK:s ordförande Thomas Bach, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Inkluderingen av dessa sporter kommer att göra att den olympiska rörelsen engagerar nya idrottare och ny publik, både i USA och runt om i världen, säger Bach vidare.

OS-debut för flaggfotboll

Cricket har funnits med på OS-programmet en gång tidigare, år 1900. Baseboll (herrar) och softboll (damer) fanns fanns med på OS-programmet i Tokyo 2021, men kommer inte att finnas med i Paris nästa sommar.

Flaggfotboll (en mindre fysisk variant än amerikansk fotboll) och squash har aldrig tidigare funnits med i OS, medan lacrosse har gjort det fem gånger tidigare, senast 1948.

Sporterna behöver nu godkännas av IOK-kongressen, men det ses mest som en formalitet och är inget som förväntas sätta käppar i hjulet för de nya sporterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.