Ryska laget, under neutral flagg, vid OS-invigningen Foto: Bildbyrån

IOK stänger av Rysslands olympiska kommitté

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade Rysslands olympiska kommitté (ROK) att de regionala idrottsorganisationerna i annekterade ukrainska områden nu är en del av ROK.

Det uppskattar inte IOK.

De svarar nu med att stänga av ROK.

Men vissa ryska idrottare kan ändå få tävla i OS nästa sommar.

Vid styrelsemötet i ROK förra veckan blev idrottsorganisationerna i de fyra ukrainska områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja invalda som medlemmar i ROK.

Nu straffar den internationella olympiska Kommittén (IOK) dem.

Kriget i Ukraina

Behöver inte påverka Paris-OS

Vid ett styrelsemöte under dagen i Mumbai (Bombay) beslutade de att stänga av ROK från IOK. Det innebär att ROK inte längre får ta emot några bidrag från ”den olympiska rörelsen”.

”Idag fattade IOK ytterligare ett kontraproduktivt beslut med uppenbara politiska motiv”, sade den ryska olympiska kommittén i ett uttalande.

Det behöver dock inte få några direkta konsekvenser i Paris-OS samma sommar. IOK meddelar att deras tidigare ställningstaganden i frågan fortfarande gäller.

”Finns inget datum kring neutrala ryska aktivas deltagande”

”IOK har rätt att besluta om deltagande för individuella neutrala atleter med ryska pass i Paris-OS 2024 och vinter-OS i Milano/Cortina 2026 vid ett lämpligt tillfälle”, står det i ett pressmeddelande.

– Det finns inget datum kring neutrala ryska aktivas deltagande utan vi tar det när tiden är rätt, säger IOK:s kommunikationschef Mark Adams på en presskonferens.

– Vi har inte tagit något beslut om när beslutet ska ta, utan det kommer att komma närmare spelen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet