Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SOK:s generalsekreterare om inställning till ryskt deltagande i sport i världen: ”Nordiska hållningen verkar vara i minoritet” Foto: TT/Bildbyrån

Kartläggning: Nästan alla sporter har öppnat dörren för Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande har IOK inte meddelat vad som kommer att gälla kring Ryssland och Belarus när Paris-OS avgörs nästa sommar.

Men trenden är tydlig: Fler och fler sporter har öppnat dörren.

Bara tre sommarsporter har nu dörren helt stängd.

– Den nordiska hållningen verkar vara i minoritet, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

I veckan samlas den Internationella Olympiska Kommittén i indiska Mumbai.

Där tror många att ett beslut om ryskt och belarusiskt deltagande i OS 2024 kommer att meddelas.

Idrott och politik

Bara tre har helt stopp

Men utvecklingen i idrottsvärlden är tydlig: Fler och fler har under året via pressmeddelanden meddelat att de öppnat dörren för Ryssland och Belarus – med tydliga restriktioner.

Faktum är att endast tre individuella OS-idrotter (Friidrott, surfing och ridsport) fortsatt har dörren helt stängd för ryska och belarusiska idrottare.

– Vi måste inse att den nordiska hållningen verkar vara i minoritet i världen. Det måste man kanske inse. Det finns många länder i Afrika, Sydamerika och Asien som anser att en idrottare inte ska stoppas på grund av sitt pass, säger SOK:s generalsekererare Åsa Edlund Jönsson.

Hårda krav kan ställas

Men även om IOK öppnar för ryskt och belarusiskt deltagande lär antalet idrottare för dessa länder i praktiken bli få. De allra flesta sporter har redan kommit långt i kvalandet till OS, och där har få ryssar kunnat delta.

Dessutom lär det ställas hårda krav på de ryssar som får delta. De rekommendationer som finns för de idrotter som har öppnat för ryssar innebär bland annat det inte finns några kopplingar till den ryska armén, att de inte ska uttryckt stöd för kriget och att de uppfyllt de krav som finns vad gäller antidopningsarbetet.

– Jag tänker att det kommer att vara väldigt svårt att avgöra vilka idrottare som anses vara neutrala och inte, och jag tror att de förbund som öppnat upp för ryska och belarusiska idrottare enligt rekommendationerna kan verifiera att det är väldigt svårt att avgöra det, säger Edlund Jönsson, och fortsätter senare:

– Jag bedömer det som en jättejättelång och svår process och väg om det skulle bli så att det på något sätt öppnas upp för ryska och belarusiska idrottare.

Idrotter som öppnat möjligheten för ryssar och belarusier att återvända

Badminton, modern femkamp, fäktning, triathlon, skateboard, taekwondo, brottning, klättring, bordtennis, rodd, simning, boxning, skytte, tennis, cykling, gymnastik, kanot, golf, judo, segling, tyngdlyftning, breakdance, bågskytte.

Idrotter som inte tillåter ryssar och belarusier

Friidrott, surfing, ridsport.

Källa: Respektive idrottsförbund via hemsidor eller pressmeddelanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet