Gävle symfoniorkester höll nyligen audition för att försöka hitta en ny en trombonist, men trots att 16 personer kom och provspelade höll ingen måttet. Nu fylls i stället luckan i orkestern av en vikarie.
– Det är otroligt viktigt att hitta rätt person, det är som att bygga ett idrottslag. Att man inte hittar någon på en provspelning behöver inte betyda att de var dåliga, det kanske bara inte var rätt person för det lag vi söker, säger Örjan Hans-Ers, orkesterchef för Gävle symfoniorkester.
Men det blir allt svårare att hitta rätt person, intresset för klassiska instrument är generellt sett vikande och vissa instrument som till exempel trombon är extra utsatta.
Allt färre barn väljer att lära sig trombon i kulturskolorna, vilket leder till att färre spelar trombon på gymnasienivå och i nästa led blir det ännu färre för musikhögskolorna att välja på. Långsiktigt hotas då både amatör- och symfoniorkestrarnas framtid menar Björn Ågren som är musiklärare på Kulturskolan i Gävle.
– Vi försöker skapa ett intresse för de här instrumenten genom uppsökande verksamhet och genom prova-på-spelningar. Vi lyckades få fyra nya att börja spela trombon i år, men det är ingenting i jämförelse med hur det var för 15 år sen.