Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skidåkarna om varför de valt Falun framför andra skidorter. Foto: SVT/Gunilla Wikström

Därför väljer skidåkarna Falun: ”Spåren är tidiga här”

Publicerad

De senaste 70 åren har vintern i Falun minskat med 10 dagar, det visar siffror som SVT tagit fram från mätstationen.

Falun är populärt bland elitsatsande längskidåkare på grund av att skidanläggningen ligger i framkant när det gäller produktion av konstsnö och att spara snö.

George Ersson, Truls Gisselman, Emil Danielsson och Johanna Hagström är några av de elitaktiva längdskidåkare som valt att flytta till Falun för att satsa på en elitkarriär.

– Jag valde mellan Östersund och Falun, men då jag hört att det var bra här så det blev Falun och jag trivs väldigt bra, säger Truls Gisselman som flyttade från Sundvall till Falun.

Duktiga på konstnö

På grund av att det allt oftare är snöbrist så har skidanläggningen i Falun satsat på att spara stora mängder snö från en vinter till nästa. Stora resurser läggs även på att producera konstsnö.

– Jag bodde i Lycksele men bestämde mig för att lämna för Falun, och det är bra, då vi kunnat åka på ”sparsnö” tidigt på säsongen, säger George Ersson och sprintesset Johanna Hagström håller med.

– Klart att det kanske finns mer snö längre norrut, men det är bra här i Falun och speciellt med konstsnön, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.