Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elittränaren om förutsättningarna att träna längdskidor i Falun Foto: Gunilla Wikström/SVT

Konstgjord skidsäsong lockar längdskidåkare till Falun

Uppdaterad
Publicerad

Längdåkare väljer Falun framför städer längre norröver tack vare att skidanläggningen ligger i framkant när det gäller produktion av konstsnö och att spara snö från säsongen innan.

– Vi har ett bra rykte i skidsverige just nu, säger Johan Norrby Granath, tränare för elitverksamheten för längd på DSA, Dala sports academy i Falun.

De senaste 70 åren har vintern i Falun minskat med 10 dagar, det visar siffror som SVT tagit fram från mätstationen på samma ort. Just på grund av snöbrist och kortare vintrar har verksamheten tvingats hitta lösningar för att ge skidåkare rätt förutsättningar. Efter flera års erfarenhet är nu anläggningen ledande på konstsnö och att spara snö.

– Vi har fantastiska förutsättningar. Vi har haft skidspår med ”sparsnö” från fjolåret sedan tidigt på försäsongen, säger Johan Norrby Granath.

Dalarna – Klimatet i fokus

Miljö- och klimatperspektivet

Johan Norrby Granath känner i dagsläget ingen direkt oro att de kortare vintrarna ska påverka skidverksamheten, men den större bilden är dystrare.

– Ur ett klimatperspektiv så känns det oroväckande, säger Johan Norrby Granath.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skidåkarna om varför de valt Falun framför andra skidorter. Foto: SVT/Gunilla Wikström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet