Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Skogman som är chefläkare vid Region Dalarna förklarar hur samma misstag kunde göras två gånger i rad med en och samma patient. Foto: Johan Lundahl

Trots lex Maria-anmälan – Region Dalarna gjorde samma fel två gånger

Uppdaterad
Publicerad

En patient felbehandlades två gånger i rad med ett starkt smärtstillande läkemedel. Trots att Region Dalarna gjorde en lex Maria-anmälan första gången det inträffade hände samma sak igen bara några månader senare.

– Det är ytterst tråkigt och ovanligt att en patient råkar ut för samma misstag flera gånger, säger Roger Skogman som är chefläkare vid Region Dalarna.

Vad ledde just Linas lex Maria-anmälan till?

– Dels informerade man all personal på avdelningen om vad som hänt och vad som avvek i detta. Man gick igenom larmrutiner och spred kunskapen på divisionen och även nationellt, säger Roger Skogman.

Lex Maria sprider kunskap

Roger Skogman ansvarar för Region Dalarnas lex Maria-verksamhet. Han menar att systemet är viktigt för att sjukvården ska utvecklas och lära sig av sina misstag.

– Man måste tjata om det. I en kunskapsorganisation så finns informationen kvar en period, men efter ett tag kan det glömmas bort. Så det är viktigt med lex Maria-anmälan. Det är en del av att kunskapen sprids och hålls vid liv, säger han.

Lex Maria

  • En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom.
  • Anmälan ska skickas till Inspektionen för vård och omsorg snarast efter inträffad händelse.
  • Anmälan görs av anmälningsansvarig, det vill säga befattningshavare som vårdgivare utsett.

Källa: vardhandboken.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.