Foto: SVT

Trots sportlov – ingen ökad smittspridning i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Halvvägs in i sportlovsveckorna ser det ut som att turisterna sköter sig. I skidorten Sälen har man inte sett någon ökad smittspridning, enligt Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom. 

– De rapporter vi har fått är att det sköts bra, men det är på resorna till och från Sälen det kan bli trängsel på restauranger och bensinstationer, säger han i Morgonstudion. 

Många svenskar besöker fjällen under sportlovsveckorna och på Sveriges skidorter har det funnits en oro att smittspridningen ska ta fart. Men i Dalarna är smittläget än så länge stabilt. 

– Om man tittar på smittspridningen i Sälen ser vi snarare en minskning där, säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom. 

De turister som insjuknar med covid-19 har smittats på hemorten, enligt regionens smittspårare.

Resan till och från är orosmolnet

Oron gäller nu snarare resorna till och från skidorterna då det uppstår trängsel vid bensinstationer, restauranger och affärer. 

– För att det här ska fungera är det viktigt att man följer de råd och restriktioner som finns. Kan man inte resa säkert ska man stanna hemma. Man handlar på hemorten och man ser till att det inte blir trängsel. Man kan äta i bilen, säger Anders Lindblom. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet