När trygghetslarmen från Careium låg nere i mars var det en helt annan grundorsak i form av en cyberattack. Foto: SVT

Trygghetslarmen låg nere i flera dalakommuner – tjöt och blinkade

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner i landet har under tisdagen haft problem med trygghetslarm från Careium, däribland Mora, Falun, Avesta och Smedjebacken.

Enligt TT var det omkring 14 000 trygghetslarm runtom i landet som berördes, men vid 14-tiden uppgav Tele2 att de hade åtgärdat problemen med nätet som orsakade driftstoppet.

– Det finns ett tekniskt fel som gör att det är störningar kring uppkopplade saker med sim-kort (IoT, Internet of Things). Men det går att ringa och surfa som vanligt, sade Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2 vid lunchtid.

– Alla våra larm går inte via Tele2:s nät, vissa har andra operatörer. Därför kan det skilja mycket mellan olika kommuner och orter om hur störningarna ser ut. Men kommunerna har fått information från oss om hur de ska agera, till exempel för att se vilka användare som är berörda, berättar Careiums vd Christian Walén.

Inga kända tillbud

Varken i Falu kommun eller Mora känner de till något tillbud där någon användare ska ha kommit till skada på grund av larmproblemen.

Samtliga kommuner skriver att de har utökat hemtjänstens kontroller för att se till så att ingen användare far illa.

Tjuter och blinkar

Falu kommun skrev följande på hemsidan:

Trygghetscentralen tar emot flertalet samtal ifrån kunder som upplever att trygghetslarmen tjuter och blinkar.

Påverkade enheter kommer att stå och blinka under tiden driftstörningen pågår, detta kommer att upphöra när driftstörningen är avhjälpt.

Stor driftstörning i mars

I mars 2023 låg Careiums trygghetslarm nere i hela landet efter en cyberattack där även personuppgifter kan ha läckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.