Kommunernas krishanteringsplan när larmen slutade fungera var att istället ringa direkt till hemtjänstmottagare och åka på tätare besök. Foto: SVT

Personuppgifter kan ha läckt efter trygghetslarmshaveriet

Publicerad

Kontaktuppgifter och personuppgifter om hemtjänsmottagare kan ha kommit i orätta händer i förra veckan då trygghetslarmen i 150 kommuner slutade fungera. Smedjebacken har fått indikationer från leverantören om detta och informerar nu sina hemtjänstmottagare.

Det var företaget Careium som utsattes för en cyberattack förra torsdagen, vilket ledde till att inga larm gick fram till kommunerna under nästan ett dygns tid.

Hittills har SVT Nyheter Dalarna inga rapporter om att någon har farit illa till följd av missade larm under driftstörningen i elva dalakommuner.

Okänt vilka uppgifter som berörs

Företaget har dock inte bekräftat orsaken till driftstörningen, eller presenterat exakt vilka personuppgifter som eventuellt har blivit tillgängliga för utomstående.

Men Torsås kommun befarar att även hälsodata har läckt ut och Östersunds kommun utesluter inte att anhöriguppgifter kan finnas med i läckan.

SVT har sökt leverantören Careium för en kommentar utan framgång.

Kommuner utreder omfattningen

Smedjebackens kommun har fått ett besked från leverantören om att uppgifter kan ha läckt, och det skriver de nu i ett informationsbrev till sina hemtjänstmottagare.

Falu kommuns enhetschef har fått samma indikationer från leverantören, men säger följande till de som är oroliga:

– Man behöver inte gå ut och göra saker innan man vet att man är drabbad, lugnar Niclas Larsson som är enhetschef vid Trygghetscentralen i Falu kommun.

I videoklippet nedan ser du vad Falu kommun gjorde under tiden systemet låg nere:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man trycker på sin larmknapp är det ingen som svarar” – hör Niclas Larsson om hur Falu kommun hjälper de äldre istället. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.