Hur påverkas Sälenfjällen av coronavirusets utbrott? Se och hör Skistar Sälens vd Jonas Bauer. Foto: Lotta Olin, SVT

Trysil har stängt – Sälen kör afterski med upp till 499 gäster

Uppdaterad
Publicerad

I Trysilfjällen i Norge har Skistar tvingats stänga i kampen mot coronaviruset. I Sälen bara några mil bort är det fortfarande fullt i backar och på afterski.

– Vi jobbar dagligen med att följa de rekommendationer som kommer i första hand från Folkhälsomyndigheten. Det ger oss guidning i hur vi ska göra, säger Jonas Bauer, vd Skistar Sälen. 

Han förklarar skillnaden med att länderna har olika rekommendationer och system.  

I Sverige införde regeringen stopp för sammankomster med mer än 500 personer den 12 mars. Då stängde Högfjällshotellet sin afterski- och nattklubbsverksamhet som brukar locka 2500 personer.  

– Vi insåg att det kommer aldrig att fungera att begränsa det till 500 personer, säger Tommy Backner, hotell- och restaurangentreprenör.  

Flera andra av Sälens afterski-arrangörer valde att följa regeringens beslut och begränsa antalet gäster till 499, men fortsatte med afterski.  

Syftet med regeringens stopp för stora folksamlingar är att undvika att ett stort antal människor från olika delar av landet samlas på samma plats. Den här veckan finns enligt Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen, omkring 25 000 personer från olika delar av Sverige och utlandet i Sälenfjällen. Och till helgen sker en förändring när det gäller afterski. 

–  Nu har vi tittat närmare på Folkhälsomyndighetens checklista för riskbedömning av evenemang och till helgen flyttar de stora afterskierna utomhus, säger Bjernulf.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet