Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kommer att ha en diskussion om att stänga liftar eller anläggningar”- smittskyddsläkaren om fjällturismen. Foto: SVT

Rådet från smittskyddsläkaren: ”Man borde inte åka till fjällen”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gick Region Dalarna ut med att det råder samhällsspridning i länet. Nu avråder också smittskyddsläkare Anders Lindblom från att åka till fjällen – med bara några veckor kvar till påskledigheten.

– Jag tycker inte man borde resa till fjällen i det här läget, det är olämpligt på grund av smittspridningen. Skulle man åka så ska man tänka sig för noga och i så fall är after ski något man bör ställa in, säger han till SVT Dalarna.

Anders Lindblom menar att den här rekommendationen är till för att vi ska undvika en liknande situation som uppstod i Alperna i Italien.

– Vi hade kontakt med Folkhälsomyndigheten om att man ska tänka sig för innan man åker dit, inte minst med tanke på den spridning man fick i Italien. Det gäller inte bara oss i Dalarna, utan i hela landet. Vi jobbar på att ha en gemensam linje, säger han.

”Klart vi tar hand om alla sjuka”

Vad har Dalarna för möjligheter att vårda folk från andra län om de skulle bli sjuka?

– Det är klart att vi tar hand om alla sjuka, men kommer man från andra län så är det egentligen den regionens ansvar. Ingen ska dock behöva vara orolig för att vi inte skulle ta hand om patienter.

Nya rekommendationer att vänta

Anders Lindblom säger också att de kommer ha ett möte med Folkhälsomyndigheten på måndag.

– Det kommer att komma ut ytterligare rekommendationer innan påsk, men den inriktning vi har är att vi ska kunna hand om dem som behöver akut vård.

Räcker rekommendationer eller måste det till ett förbud?

– Det kan jag inte svara på, men det är sådana saker som diskuteras också. Vi kan inte stänga av vissa områden, men Folkhälsomyndigheten har vissa möjligheter, säger Anders Lindblom.

Och så här kommenterar Folkhälsomyndigheten frågan:

– Det finns anledning att fundera särskilt på smittspridningar när det gäller resor, nu under den kommande storhelgen. Det är främst fjällresor det handlar om. Spridningen vi har idag beror på hur det spreds i italienska alperna. Man bör fundera på om man verkligen ska åka till turtistområden i fjällen, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.

I klippet berättar Anders Lindblom att man kommer att överväga tillsammans med myndigheterna om anläggningar kan behöva stänga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet