”Jag är glad att jag får fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på natten mot tisdagen tog kommunfullmäktige i Gagnef beslutet om ansvarsfrihet för kommunalråd Sofia Jarl

Kommunfullmäktiges sammanträde i Gagnef inleddes klockan 18.30 på måndagskvällen och det var en mycket infekterad debatt kring huruvida Sofia Jarl skulle beviljas ansvarsfrihet eller inte. Vid halv ett tiden på natten efter flera timmar med diskussioner genomfördes en votering och ett beslut togs.

Med 24 röster emot att Jarl skulle beviljas ansvarsfrihet och 11 röster för, stod det klart att Jarl vägras ansvarsfrihet.

Får behålla jobbet

Nästa fråga på agendan var om Sofia Jarl skulle tvingas av sitt uppdrag som kommunalråd. Även där genomfördes en votering och beslutet som togs var att Sofia Jarl får sitta kvar som kommunalråd.

Resultat från votering gällande entledigande: 17 Nej,  14 ja och 4 avstått.

–Jag är självklart glad att jag kan få fortsätta göra det jag tycker är allra roligast, att utveckla Gagnefs kommun. Det finns mycket viktiga frågor på agendan, som jag vill fortsätta jobba med, söger Sofia Jarl till SVT Gävledala.

Vad drar du för lärdom från detta?

– Jag har sagt att jag håller med i den kritik som har framförts till viss del, men att dra så drastiska slutsatser det är unikt för Sverige. Men självklart är det något jag tar med mig och kommer fundera över, säger Jarl.

Det är snart val, kommer du kandidera?

-Självklart, säger Sofia Jarl till SVT Gävledala.

Detta har hänt:

Det har varit en turbulent mandatperiod i Gagnefs kommun, med bråk om det mesta. Men allra hårdast har det blåst kring den svårt fuktskadade fastigheten Gagns Inn, som kommunalrådet Sofia Jarl gav det kommunala bostadsbolaget i uppdrag att köpa.

Och när det sen kom fram, att hon på eget bevåg, lovat att kommunen skulle hyra huset som flyktingmottagning, då brakade stormen lös på allvar.

Kommunens revisorer, såg så allvarligt på det inträffade att de i sin revisionsrapport föreslog att Sofia Jarl inte ska få ansvarsfrihet. Men Jarl själv säger att hon inte självmant tänker kliva av uppdraget.

– Om fullmäktige vill tvinga bort mig, så är det så. Men jag kommer att ge min förklaring till mitt agerande. Jag har inte haft någon egen vinning av det här och inte gjort något brottsligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 - Gävledala

Mer i ämnet