Företagaren Emil Henning berättar om vad han tycker om att turistbyråerna försvinner. Foto: Sofie Lind/SVT

Turistbyrån stänger – företagare överväger att lämna Visit Dalarna: ”Kanske öppnar egen”

Uppdaterad
Publicerad

När turistbyrån i Idre stängs igen, så överväger företagaren Emil Henning att nu avsluta sitt medlemskap i turistorganisationen Visit Dalarna.– Jag har själv inte dragit nytta av organisationen men har gärna lagt pengar då det fanns en turistbyrå – men nu stänger den, säger han.

Alla länets fysiska turistbyråer håller på att avvecklas och i mitten av september stängs de sista, som den i Idre.

Istället för turistbyråer så satsar Visit Dalarna på att företagare ska bli så kallade ”Info Points”. Företagarna ska, utöver sin egna verksamhet, stå med broschyrer och kunna avsätta tid för att besvara frågor.

Men det menar Emil Henning – och några andra företag som SVT Nyheter Dalarna pratat med – inte är möjligt. ”Vi har sagt nej”, skriver en företagare och menar att ”oavlönat arbete” inte går ihop med företagets ekonomiska situation.

Diskussionen: Kan öppna egen turistbyrå

Emil Henning är ordförande i Idre Bygdegårdsförening, som i sin tur äger lokalen där turistbyrån huserar. När lokalen blir tom så funderar nu föreningen på att öppna en egen turistbyrå.

Mycket hänger dock på Älvdalens kommun, förtydligar Emil Henning, och på företagarna.

– Diskussionen finns och går vi samman så finns absolut intresset att öppna en turistbyrå i egen regi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.