Kontrollerna med blåbärssoppa hör till de ställen där smittskyddsåtgärder satts in, berättar Johan Eriksson, vd för Vasaloppet. Foto: Sofie Lind

Tusentals lockas till spåren – så ska risken för smittspridning minska vid Vasaåket

Uppdaterad
Publicerad

På fredag startar Vasaloppets tre veckor långa arrangemang ”Vasaåket”, trots coronavirus. Plexiglas vid blåbärssoppan och inga duschmöjligheter vid målgång är några åtgärder arrangörerna vidtagit.

Under tisdagen var drygt 18 000 personer anmälda att åka någon av distanserna under de närmsta veckorna. På den traditionella ”första söndagen i mars”, det mest populära loppet mellan Berga By och Mora när det annars hålls, är det i nuläget drygt 2 000 anmälda. 

– Vi förändrar traditionella saker som man som besökare annars möter, som vid blåbärssoppa vid kontrollerna, säger Vasaloppets VD Johan Eriksson och hänvisar till att plexiglas ska sättas upp vid vasaloppskontrollerna.

Coronaviruset i Dalarna

Munskydd vid mat och publikvärdar i skogen

Munskydd kommer finnas framför allt vid matserveringar. I startfållan i Berga – som i år flyttats till idrottsplatsen Tjärnheden – släpps enbart åkarna in och då bara några i taget inför starten.

Publik kommer inte tillåtas längs spåren. Vasaloppet har bland annat publikvärdar som ska informera eventuella besökare om att det inte är tillåtet att heja på åkarna i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet