Foto: SVT

Engelbrektsloppet i Norberg polisanmält – bryter mot pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Genom bokningsbara drop-in tider, utspridda åkare och uppdelade dagar skulle man smittsäkra det coronaanpassade Engelbrektsloppet. Men nu sätter länsstyrelsen Västmanland och polisen stopp.

Den 5-7 och 12-14 februari skulle det coronaanpassade Engelbrektsåket äga rum, en framtagen lösning för det vanliga skidloppet. Men efter endast en helg sätter nu länsstyrelsen i Västmanland och polisen stopp, något Fagersta-Posten var först med att rapportera om.

Polisanmälan upprättades efter att en polispatrull besökte det avspärrade skidområdet, där omkring 200 personer beräknades vara på plats. Med hänvisning till den nya pandemilagen, där totalt åtta deltagare får närvara vid arrangerade evenemang, uppfyller Engelbrektsåket inte de krav som tagits fram.

-  I och med att man har annonserat de här drop- in loppen för max 500 personer per dag, så har vi fattat ett beslut om ett föreläggande mot arrangörerna, säger Louise Klofelt, chefjurist på Länsstyrelsen Västmanland.

Till helgen kommer det att vara självservice och inga funktionärer kommer att vara på plats. Hela skidområdet kring NOK-stugan i Nordansjö kommer att vara öppen för allmänheten.

– Det kommer att vara mer människor ute i spåren nu än förra helgen. Det är fritt fram för alla som vill komma ut och åka skidor att göra det, vi kan inte stoppa någon, det får vi inte, säger Stig Bergman, ordförande i föreningen Engelbrektsloppet.

Kan bli bestraffad med böter

Om arrangörerna skulle förbi se de riktlinjer som länsstyrelsen hänvisar till riskerar man att få betala ett skadestånd. Ännu är det oklart om länsstyrelsen kommer att kräva ett vite av Engelbrektsloppet.

– Vi har inte tagit ställning om hur vi ska hantera det här än, men vi hoppas att arrangörerna vidtar åtgärder och rättar sig efter de här direktiven, säger Louise Klofelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.