Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Jörgen Malmberg om de slängda vaccindoserna Foto: Jessica Hansson/SVT, Claudio Bresciani/TT

Tusentals vaccindoser slängs i Dalarna – ”Att bara skita i att komma gör mig riktigt irriterad”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals vaccindoser har slängts i Dalarna eftersom de som fått en första dos inte dykt upp för dos två, vilket dt.se var först att berätta om.

– Det är inget som går att skicka tillbaka, när man brutit fryskedjor går det inte att använda, säger Jörgen Malmberg, projektledare på doktor.se.

Totalt är det runt 4 000 personer av de som tagit en första vaccindos i Dalarna som inte dykt upp när det var dags för en andra dos.

Enligt Jörgen Malmberg handlar det till stor del om folk som är bosatta på annan ort men som tog första dosen i Dalarna.

– Vi har varit tydliga med att man ska ta dos ett och två på samma håll men det har inte folk hörsammat, säger Jörgen Malmberg, som är allt annat än nöjd över beteendet.

– Att bara skita i att komma gör mig riktigt irriterad och förbannad, säger Jörgen Malmberg.

Han tycker att samhället borde ha ställt ytterligare krav på medborgare att ta vaccin, till exempel genom att införa användande av vaccinpass för att få delta på publika sammankomster nu när restriktionerna släpps den 29 september.

Antalet slängda doser kunde ha varit ännu fler. Men när mönstret av att färre dök upp till dos två uppdagades så bromsades vaccinflödet från Region Dalarna till doktor.se, vilket gjorde att en del doser kunde sparas i frysarna hos Region Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet