Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Johan Lundahl berätta om läget direkt från olycksplatsen. Foto: SVT

Tre bussar i trafikolycka i Hedemora – 100 ungdomar inblandade

Uppdaterad
Publicerad

Elever från ett gymnasium i Stockholms län, på väg till  Romme för en skidresa, råkade ut för en trafikolycka på riksväg 70 vid Hedemora på torsdagsmorgonen. Tre av de inhyrda bussarna körde in i varandra i en kökrock. Enligt polisen är en av förarna allvarligt skadad.

100-150 ungdomar ska ha befunnit sig i bussarna enligt SOS Alarm, cirka 30 patienter med lindrigare skador har förts till sjukhus i Falun respektive Avesta. Vid 14-tiden meddelar regionen att många av de med lindriga skador har lämnat sjukhusen.

Föraren i en av bussarna var fastklämd men kunde senare tas loss och föras till sjukhus med allvarliga skador, enligt polisen.

Regionen i stabsläge

Region Dalarna har gått upp i stabsläge, såväl regionalt som lokalt i Avesta och Falun och tar hand om de olycksdrabbade i samarbete med Hedemoras vårdcentral. Region Dalarna beskriver också att vädret har gjort det svårt att transportera de olycksdrabbade från platsen.

Bussarna bärgade

Larmet kom in klockan 09.25 på torsdagen. Samtliga bussar är nu bärgade och det är inte längre stopp i trafiken. Räddningstjänsten har avslutat arbetet på plats men polisen är kvar för att genomföra åtgärder för utredande av bussolyckan.

Separat bussolycka i Avesta

Väglaget orsakade flera andra trafikolyckor i Dalarna under torsdagsförmiddagen. I en separat olycka vid på riksväg 70 vid Skogsbo i grannkommunen Avesta är det två andra bussar som har krockat i det svåra väglaget. Där rapporterar ambulansen att ingen person har skadats.

– Vi vill skicka med en stor, stor uppmaning om att hålla avstånd och sänka farten nu när det är mycket snö, säger polisens presstalesperson Mats Öhman.

Inledningsvis rapporterades SOS Alarm om två bussar i olyckan. Den senaste uppgiften är att det handlar om tre bussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.