Gävleåklagaren får sänkt straff

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt sänker straffet för den åklagare som dömts för bland annat våldtäkt mot barn.

Klockan 11 på måndagen meddelade Svea hovrätt domen mot den Gävleåklagare som i juli dömdes av Falu tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för tre fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt ofredande, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 58 fall av dataintrång samt tjänstefel och köp av sexuell tjänst.

En av barnvåldtäkterna ansågs ha ägt rum i Dalarna under 2009, de andra två våldtäkterna ansågs ha begåtts i Hälsingland under förra året.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Hovrätten sänker straffet

Hovrätten meddelar i sin dom att man sänker straffet från tre och ett halvt års fängelse till två och ett halvt års fängelse.

Hovrätten dömer åklagaren för ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av tjänstefel, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 52 fall av dataintrång.

Hovrätten har gjort vissa andra bedömningar än de som tingsrätten gjort, bland annat i fråga om bevisningens styrka, skriver man i domen. Detta har fått till följd att åklagaren frikänns från ansvar för våldtäkt mot barn i två fall och för ett fall av sexuellt ofredande.

– Jag kan bara konstatera att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten. Som jag ser det är det rena bevisvärderingsfrågor, så det är antagligen inget jag kommer att driva vidare, säger chefsåklagare Anders Jakobsson till SVT Nyheter.

Advokaten ska överklaga

Den nu dömde åklagarens advokat, Per Borgblad, säger till SVT Nyheter vid lunchtid på måndagen att han kommer att överklaga till Högsta domstolen.

– Allt talar för det. Jag är både nöjd och missnöjd. Jag är nöjd eftersom han frikänns från två fall av våldtäkt mot barn och att han får straffet sänkt, men jag är missnöjd med att han döms för ett fall av våldtäkt mot barn, där hade jag önskat att han skulle frikännas eller få en lindrigare rubricering, det vill säga sexuellt utnyttjande, säger Borgblad.

Borgblad berättar också att han varit i kontakt med sin klient efter domen.

– Han är samlad och i och med att han fortfarande är häktad insåg både han och jag att den här utgången var rimlig. Vi väntade oss detta, kan man säga.

Hittade SMS-konversationer

Det var vid årsskiftet som polisens utredare kom Gävleåklagaren på spåren. Då upptäckte man att han hade kontakt med en kvinna som umgicks i kriminella kretsar och att han ska ha hjälpt kvinnan att komma lindrigare undan i ett narkotikamål.

Samtidigt upptäckte man att åklagaren slagit i databasen på personer och utredningar han inte arbetade med.

Under utredningen kom det också fram att den misstänkte åklagaren har haft sexuella kontakter med flera unga flickor och man hittade bland annat SMS-konversationer som anspelade på sex. Enligt åtalet ska åklagaren också haft sex med minderåriga flickor och köpt oralsex.

Har förlorat jobbet

Statens ansvarsnämnd beslutade den 9 september att avskeda åklagaren, vilket hovrätten tagit hänsyn till, skriver man i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet