Två smitningsolyckor inträffade i Mora under fredagskvällen, men polisen valde att inte skicka ut sina patruller till olyckorna. Foto: Johan Nilsson/TT

Två smitningsolyckor i Mora i fredags – men polisen reagerade inte

Publicerad

Utöver smitningsolyckan i Orsa i fredags kväll, där en 14-årig flicka avled, inträffade två smitningsolyckor i Mora på fredagseftermiddagen. Polisen valde att inte skicka patruller till olyckorna och förundersökningarna lades ner.

Båda olyckorna inträffade vid 16-tiden. Dels utmed riksväg 70 vid avfarten mot Bonäs, samt några kilometer därifrån på samma väg vid Kråkberg.

Ingen polispatrull skickades ut

I båda fallen avvek en av de krockande bilarna direkt från platsen och i mörkret hann de påkörda inte se vad det var för bil som krockade med dem. Men dessa smitningar fick inte polisen att skicka en patrull eller ens meddela händelserna på radion, enligt vad SVT Dalarna kunnat ta del av på måndagsförmiddagen.

Förundersökningarna lades ner

Enligt polisens presstalesperson Stefan Dangardt har de två smitningarna behandlats som två av varann oberoende händelser då det var olika telefonoperatör på polisens kontaktcenter som tog emot telefonsamtalen.

Därefter gick ärendena vidare till två av varandra oberoende förundersökningsledare som senare på dagen lade ner respektive förundersökning med motiveringen att det inte fanns några signalement på bil respektive förare.

Uppgifterna fördes inte vidare

Enligt noteringarna har uppgifterna stannat vid kontaktcentret och inte förts vidare till ledningscentralen och vakthavande befäl som därför inte heller kunnat reagera.

Hurvida de två smitningsolyckorna har ett samband med påkörningen av den 14-åriga flickan i Orsa senare samma dag är än så länge oklart. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

14-åring död i smitningsolycka i Orsa

Mer i ämnet