Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Paula Testad anser att skogsbolagen inte tar tillräcklig hänsyn till naturen, och Magnus Larssons, vd på skogsbolaget Fiskarheden, svar på kritiken. Foto: Johan Lundahl/SVT

Skogsavverkning vid Solberga möter protester: ”Strider mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

När skogsbolaget Fiskarheden förra veckan påbörjade avverkning av skogen i Solberga i Leksands kommun möttes de av protester. Personer förhindrade skogsmaskinernas arbete och polis kallades till platsen.

– När personer satte sig runt avverkningsmaskinen tillkallades polis. Vi kunde inte fortsätta vårt arbete och så utsatte personerna sig för stor risk när de var i närheten av en sådan maskin, säger Magnus Larsson, vd vid Fiskarheden AB.

Paula Testad är en de som engagerat sig mot avverkningarna i Solbergaskogen. Hon menar att de tydligt vill signalera sin ståndpunkt och stoppa avverkningen.

– Jag var själv inte med ute på platsen när polisen var här. Nu är det är upp till var och en att göra bedömningen om man vill fortsätta att protestera, säger Paula Testad som är en de som engagerat sig i Solbergaskogen.

Skogsstyrelsen: Tillräcklig hänsyn tas

Skogsbolaget Fiskarheden påbörjade förra veckan avverkningen i Solberga efter att fått grönt ljus från Mark- och miljödomstolen.

Domstolen hade efter en överklagan från organisationen Birdlife bedömt att Skogsstyrelsens inventeringar i området och den hänsyn som tagits är tillräcklig hänsyn till naturmiljön och de skyddade arter som finns där.

– Vi detaljplanerar för att kunna spara de skyddade arterna som finns och hitta de platser där det finns produktionsskog, säger Magnus Larsson.

Hotade arter

Men meningarna går isär gällande hur skyddsvärd skogen är. Enligt privatpersoner som inventerat skogen och rapporterat in till Sveriges lantbruksuniversitets artdatabas ska det finnas flera hotade arter i skogen.

– Vi anser att det strider mot skogsvårdslagen och EU-lagar när man avverkar sådana här skogar. Skogsstyrelsen har inte noterat alla de skyddsvärda arter som finns och som vi anser är beroende av denna unika miljön med kalkrik skog, säger Paula Testad.

I videon: Följ med till skogen där tvisten nu pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.