Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det behövs vetenskap, så att det inte bara är tyckande” – hör varför forskarna vill ta reda på hur skogen kan brukas samtidigt som naturvärden bevaras. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Unik forskning utanför Mora – ska ge svar på hur skogen kan brukas hållbart

Uppdaterad
Publicerad

Kalhygge, total naturhänsyn eller någonstans däremellan? Frågan om hur skogen ska brukas och samtidigt bevara naturvärden är het. I ett stort skogsområde utanför Mora söker nu forskare svar.

– Det här är unikt i Sverige, bland annat för att det pågår under så lång tid, säger Jan Weslien, en av forskarna.

Forskningsprojektet pågår i Effaråsen, några mil utanför Mora där de flesta tallarna är runt 120 år gamla.

Området består av 140 hektar gammal tallskog som har delats upp i olika skogsbestånd där olika typer av åtgärder har utförts, till exempel kalhygge, bränning och områden där man tagit en väldigt stor miljöhänsyn. Det finns också kontrollytor.

”Tio år är bara början”

Genom olika studier i projektet tittar man på hur man kan bruka skogen och samtidigt bevara olika naturvärden som olika djur och växter.

Nyligen presenterades några av de studier från området som pågår eller genomförts de senaste tio åren.

– Det här är bara början, det kommer att fortsätta tills skogen har vuxit upp igen.

Projektet bedrivs av Skogforsk som är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av skogsnäringen och staten.

I klippet: Följ med till skogen där forskningen bedrivs, och hör mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.