Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trädgränsen är betydligt högre upp än på 1900-talet” – hör mer i videoklippet om varför gränsen flyttats och varför naturvårdshandläggaren ser kritiskt på det. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Trädgränsen i Dalarna fortsätter klättra uppåt

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat påverkar växtligheten i fjällen. I bland annat Grövelsjöfjällen växer det tallplantor allt högre upp på fjällsluttningarna.

– Klimatet påverkar både temperaturen och snötäcket. Snötäcket är inte lika djupt och varar under en kortare tid vilket gör det lättare för träden att etablera sig, säger Marianne Pasanen-Mortensen som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Förändrat klimat

SVT har tagit fram statistik för klimatet som bland annat visar att det har blivit varmare och fler sommardagar.

Klimatförändringar i Sverige

– Enstaka träd som växer längre upp har ingen stor inverkan på ekosystemet i fjällen men det indikerar att klimatet har förändrats och att skogen är på väg att flytta längre upp, säger Marianne Pasanen-Mortensen.

Snabb förändring

Det har funnits träd högre upp på fjället tidigare. Det är bland annat världens äldsta träd, Old Tjicko på Fulufjället, ett bevis på.

– Men skillnaden nu är att förändringen går så fort på grund av människans påverkan på klimatet.

Kommer vi bli utan fjäll?

– Det går inte att se i närtid utan det blir i så fall om väldigt lång tid. Förmodlingen kommer de allra högsta topparna att vara utan träd även i fortsättningen.

Trädgränsen

Trädgränsen definieras som den höjd över havet där det högst belägna trädet, som är minst två meter högt, växer på en fjällsluttning.

Mätningar i Dalarna visar att fjällbjörken har klättrat uppåt med nästan 60 höjdmeter, granen 80 höjdmeter och tallen över 120 höjdmeter sen 1915.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet