Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Där renarna var då jag var liten är de inte idag” – hör Martina Jonsson, renskötare i Grövelsjön, om hur renarna påverkas av varmare sommarklimat. Foto: SVT

Renskötaren Martina Jonsson i Grövelsjön: ”Renarna söker sig till nya platser”

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat i fjällvärlden gör bland annat att det växer mer träd i fjällsluttningarna än förut. Men även renar och renskötare i Dalarna påverkas av ett förändrat klimat.

– Det jag främst kopplar till klimatet är att det blivit mycket varmare på sommaren och att man inte kan lita på hur vintrarna är längre, säger Martina Jonsson, renskötare i Grövelsjön.

SVT Dalarna har tidigare rapporterat om att klimatet påverkat att somrarna har blivit varmare.

– Det märks på renarna som rör sig mer neråt skogen istället för att vara på fjället så här års, de får ett ändrat beteende.

”Får se var det slutar”

Klimatförändringarna påverkar också växtligheten på fjället. Band annat har trädgränsen i fjällen flyttat högre upp, det vill säga att det numera växer träd på kalfjället.

– Vi får se var det slutar. Det kanske inte kommer bli fullt med träd på fjället under min levnadstid, men kanske om 100 år?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.