Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Transportstyrelsens Niclas Nilsson berättar om de viktigaste reglerna kring cruising och studentflak. Bilden togs 2015, innan de nya reglerna presenterades. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nya regler för cruisingar – alla måste rymmas på sätet

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet förtydligas reglerna för hur man får åka i en bil i samband med cruisingar och skolavslutningar. Alla behöver rymmas där det finns säten, ingen får sitta utanpå bilen.

Det har länge funnits undantag från kravet på hur många personer som får åka i ett fordon, vilket har gjort det möjligt att fler kan åka med än vad det finns säten till.

De nya reglerna anger att det inte är tillåtet att åka på karossen, alla behöver rymmas på bilens sittplatser även vid korteger och liknande.

Dessutom förutsätts det att hastigheten inte är högre än 20 kilometer i timmen om man har fler passagerare än vad bilen är registrerad för.

Transporter till och från cruisingar begränsas

Det är inte heller tillåtet att åka till eller från arrangemang med fler personer än vad fordonet är registrerat för, och flakåkning blir endast tillåtet i direkt samband med tillfälliga arrangemang som skolavslutningar och karnevaler. Reglerna kommer till efter olyckor med personskador.

– Det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar, på ett sätt som inte är motiverat, berättar Transportstyrelsens utredare Niclas Nilsson i ett pressmeddelande.

De nya reglerna träder i kraft 1 januari 2023

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.