• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Tystnad, tagning, action i Leksand

SVT håller just nu på med en stor dramainspelning som går under namnet ''Inte värre än andra''. Under torsdagen spelades en stor scen in i Västanviks folkhögskola i Leksand.

Serien blandar döva och hörande både bland skådespelare, medarbetare och statister. ''Inte värre än andra'' handlar om en hörande reporter och hennes fotograf som gör en dokumentär om en döv familj. Och på den resan stöter alla inblandade på olika problem.

Serien ska sändas i tio avsnitt under hösten.

Under torsdagen säkrades en viktig scen.

Tystnad, tagning  – ljud rullar – action!

– ”Du pratar bara en massa skit, du vill förstöra allt. Allt det som vi döva har kämpat för i alla tider, säger en av skådespelarna i scenen.

Tystnad, tagning och action. Jaa, de klassiska filmreplikerna ven genom luften och full koncentration rådde när en viktig scen skulle säkras på Västanviks folkhögskola i Leksand. Just nu spelar SVT in en stor dramaserie, under namnet Inte värre än andra. Serien blandar döva och hörande både bland skådespelare, medarbetare – och statister.

– Jag tyckte att det skulle vara spännande att få se lite hur det går till på en filminspelning, jag har aldrig sett det förut, och jag vill jättegärna jobba med film i framtiden, så det är jättekul att få se hur det går till, säger Sandra Schmidt, som är statist.

– Jag tycker att det är kul att se hur det fungerar, och hur många döva som är här och spelar. Det är ju mitt språk ju, det är ju dövas språk. Jag tycker att det är spännande, säger Amina Rasul, som också är statist.

Ja, Amina var en av ett hundratal statister som deltog i inspelningarna. Serien handlar om en hörande reporter och hennes fotograf, som gör en dokumentär om en döv familj. På den resan stöter alla inblandade på olika problem.

– Väldigt lite handlar egentligen om dövhet. Det handlar om att vara  människa, med de brister och förmågor man har, säger inspelningsledare Tinna Edlund.

– Det är lite annorlunda eftersom det är dövfilm men det är väldigt intressant och kul att se hur det går till. Man har alltid undrat, man har sett att folk pratar och gör tecken, men man har inte riktigt förstått hur det går till, så det har varit väldigt intressant, säger statisten Chris Konji.

På plats var också 8-årige Kevin Säbb.

Varför är du här i dag?

– Mamma frågade mig om jag ville gå på en filminspelning och jag sa ja, säger Kevin Säbb.

Och nu sitter du här?

– Mm.

– Vad har du fått göra?

– Klappa händerna, säger Kevin Säbb.

Teamet ropar action, och inspelningarna fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer