– Jag såg bilden och blev förbannad, säger Lina Lek Hjärtedal om affischen. Foto: Privat

”En talande bild för hur vi undersköterskor glöms bort”

Uppdaterad
Publicerad

På en bild som Landstinget Dalarna använder framställs undersköterskor som anonyma streckgubbar medan läkare och sjuksköterskor tecknats som riktiga personer – något som fått många undersköterskor att reagera.

Affischen som Landstinget Dalarna tagit fram är tänkt användas för att förenkla mötet med patienter som har svårt med språket. Men att undersköterskor framställs som anonyma streckgubbar medan läkare och sjuksköterskor framställs som människor fick Lina Lek Hjärtedal att ilskna till:

– Jag såg bilden och blev förbannad, den blev verkligen en talande bild för hur vi undersköterskor ofta glöms bort och förminskas, både inom kommun och landsting, säger hon.

Lina Lek Hjärtedal delade bilden på Facebook och fick mängder med reaktioner.

– Många har kommenterat och hört av sig och sagt att de känner som mig, säger hon.

En av de som reagerat på bilden är Clara Diefke från Grycksbo.

– Jag reagerade skitstarkt, det känns väldigt förminskande, säger hon.

Inte meningen

På Landstinget Dalarna ber man ursäkt för att undersköterskorna känner sig illa behandlade.

– Det var självklart inte vår mening att förminska någon, säger Elin Axelsson, kommunikatör på Landstinget Dalarna.

Hon berättar att bilderna ritats av ett företag i England och distribueras över hela världen vilket inte är någon ursäkt i sig. Men Landstinget ska nu se över bilderna.

– När det kan ske vet jag dock inte idag, säger Elin Axelsson.

Stort ansvar

Clara Diefke fick samma svar när hon skrev till Landstinget Dalarna på deras facebooksida. Hon poängterar att undersköterskor idag har ett stort ansvar för patienterna.

– Vi blir ju delegerade många arbetsuppgifter när det är brist på läkare och sjuksköterskor, vi har ett jättestort ansvar, säger Clara Diefke.

Lina Lek Hjärtedal hoppas nu att uppmärksamheten kan leda till något positivt:

– Jag jobbar själv inom Landstinget Dalarna och trivs oerhört bra på min arbetsplats. Jag vill dock stå upp för alla fantastiska undersköterskor och hoppas på att få se nytt bildstödsmaterial med mer jämnställda illustrationer i framtiden.

Illustrationen där en undersköterska framställs som en streckgubbe har fått många att reagera. Foto: Landstinget Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.