Regionen anmäler sig själv efter att en ung kvinna fått blodproppar i hjärnan orsakad av p-piller. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ung kvinna i Falun fick blodproppar i hjärnan av p-piller

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna lex Maria-anmäler sig själva efter att en ung kvinna i Falu kommun drabbades av blodproppar i hjärnan efter att ha ätit p-piller. Pillren skrevs ut av ungdomsmottagningen trots att kvinnan hade ärftlighet för blodproppar.

Det var under 2019 som en ung kvinna fick p-piller utskrivet av en barnmorska på en ungdomsmottagning. Trots att det sedan tidigare var känt att blodproppar förkommer i kvinnas familj.

Efter cirka ett år tvingades kvinnan uppsöka vård och blev sedermera inlagd på sjukhus efter att hon börjat se dubbelt. Det visar sig att dubbelseendet orsakats av blodproppar i hjärnan till följd av att kvinnan ätit p-piller.

”Aldrig hänt tidigare”

I anmälan anser Region Dalarna att det är låg risk att detta ska hända igen och att ”detta aldrig hänt på ungdomsmottagningen tidigare”.

Det var efter att händelsen uppdagats som Region Dalarna beslutar att lex Maria-anmäla sig själva. Cheferna på mottagningen har även samtalat med barnmorskan och övrig personal och vidtagit förebyggande åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer