Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med i polisbilen och hör vad kommunpolisen har att säga om kriminaliteten i Avesta. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Unga i Avesta dras in i gäng – Polisen saknar resurser

Uppdaterad
Publicerad

Romantisering av vapen och droger, stor tillgång till narkotika och uppgifter om unga som dras in i gängkriminalitet. Nu efterlyser polisen i Avesta mer resurser.

– Det är inget katastrofläge men vi ska vara på tårna, så att vi inte hamnar i en situation som är svår att hantera, säger Avestas kommunpolis Thomas Nordström. 

I Avesta ser polisen att minderåriga rör sig och umgås med för polisen kända narkotikaaktörer. Misstanken är att unga från mellanstadieelever och uppåt utnyttjas i narkotikaförsäljningen.

– Vi lyckas inte fånga upp individer i den utsträckning som vi borde. Uppsökande verksamhet är viktigt och det har vi lika med noll i Avesta och Hedemora, säger Thomas Nordström.

Polisen i Dalarna

Lösningar på gång

Martin Öhman, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Dalarna håller med om att det finns brister men att åtgärder är på gång.

– Vi har inte den uppsökande verksamhet som vi skulle vilja ha. Det är något som vi kommer åtgärda i början på nästa år. Det är alltid en balans, vad som är det optimala. Vad vi mäktar med står i relation till allt annat som händer. Vi står inför en tillväxt och kommer utöka det brottsförebyggande arbetet, säger Martin Öhman.

Ungdomsstök i centrum

För en tid sedan pågick det så kallade “ungdomsstöket” i Avesta centrum. Det handlade framförallt om unga mellan 11 och 16 år med normbrytande beteenden som stökade runt i centrumkärnan och skapade otrygghet bland kunder och butikspersonal.

– Det görs mycket bra och vi är duktiga på att lämna över information till socialtjänsten. Men det vore bra om man kunde ha nån form av uppsökande verksamhet hela tiden, det ger oss bättre koll på vilka som hänger med varandra, vart och vilka de har kontakt med, säger Thomas Nordström.

Häng med i polisbilen och hör Avestas kommunpolis om problematiken i videon: ”Ungdomar dras in i gängkriminalitet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen i Dalarna

Mer i ämnet