Mora-ungdomar gjorde dans om hur man undviker coronasmitta – fick musik av Max Martin Foto: SVT / TT

Ungdomar från Mora och Ghana lär ut hur man undviker corona med dans

Uppdaterad
Publicerad

En musikvideo om hur man undviker coronasmitta – det blev resultatet av ett samarbete mellan unga i Sverige och Ghana. En video som nu sänds på Ghanas största tv-kanal sex gånger om dagen med musik som producerats av stjärnproducenten Max Martin.

När coronakrisen var ett faktum kände man i Project Nima, ett utbildningssamarbete mellan Sverige och Ghana, att man snabbt behövde få ut information om hur man undviker att bli smittad och sprida smittan vidare.

– Vi behövde ett verktyg för att utbilda om corona i områden i Ghana dit traditionell media inte når lika enkelt, berättar Christina Wenngren som är grundare av Project Nima.

Max Martin hörde av sig – ”Tror fortfarande inte att det är sant”

Efter att ha testat andra metoder för att nå fram till människor i framförallt slumområden i Ghana landade man till slut i att en dans skulle kunna vara en bra metod. Två danslärare i Nima, ett av de mer utsatta områdena i Ghanas huvudstad Accra, satte ihop en koreografi och man behövde en låt för att kunna sprida koreografin. Project Nima fastnade för den vietnamesiska låten ”Ghen Cô Vy – Corona Song” och tänkte att en cover på den skulle fungera. De kontaktade den svenska stjärnproducenten Max Martin och fick svar:

– Det är helt galet, vi tror fortfarande inte att det är sant! Han hörde av sig och sa ”ge mig några dagar, så återkommer jag med en låt”! berättar Christina Wenngren.

Spelas på radio och visas i tv

Det hela resulterade i en musikvideo med ungdomar från Mora och Ghana – en video som nu spelas i Ghanas största tv-kanal var fjärde timme. Ungdomarna från Ghana som är med i videon har också varit med i stora tv-program i hemlandet.

– Det hör verkligen inte till vanligheterna att ungdomar från de här slumområdena får sitta i sådana tv-program och synas och höras, berättar Christina Wenngren.

I klippet: Hör låten och se musikvideon – häng med och träffa några av ungdomarna som är med och dansar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.