Uppsägningar på räddningstjänsten i Ludvika gör att många misstänker besparingar inför ett samgående med Dalamitt. Foto: Torbjörn Pålman, SVT

Samgående med räddningstjänsten Dala Mitt oroar i Ludvika

Publicerad

Ludvika kommun ser ut att tvinga två brandmästare att sluta. Nu misstänks det vara ett led i planen att ansluta Ludvika till Räddningsförbundet Dala Mitt, något som skapar oro både bland politiker och brandmän.

– Kommunen börjar plocka bort folk på ett felaktigt sätt.  Brandmännen vill inte gå med i något som man inte vet hur det slutar, säger Benny Rosengren (SD), ledamot i räddningsnämnden.

Vill inte svara

Vare sig förvaltningschefen för räddningstjänsten eller kommunchefen vill svara på frågor från SVT om varför kommunen tvingat brandmästarna att sluta.

Det finns planer på att gå samman med Dala Mitt till 2019 och det moderata oppositionsrådet,  Håge Persson, vill  ha ha en tydligare konsekvensanalys.

– Vi vill se en utredning om vad det här kommer att innebära för Ludvika i framtiden, menar han.

Måste minska kostnaderna

Enligt en rapport som DalaMitt tog fram ifjol, förs det ett resonemang om att Ludvika måste minska kostnaderna med 6,6 miljoner kronor, för att komma mer till samma kostnad per invånare som man har i Dala Mitt.

– Men den låga nivån är inte längre aktuell, säger kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Han säger att i de förhandlingar som förts med Dala Mitt finns det nu en tanke om att kostnaden per invånare ska få ligga högre även fortsättningsvis i Ludvika.

– Det är viktigt att vi behåller vår förmåga, säger Leif Pettersson.

Kommunstyrelsen

Anslutningen till Dala Mitt väntas snart komma upp i kommunstyrelsen och därefter i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - räddningstjänsten Ludvika

Mer i ämnet