Foto: SVT/Arkiv

Ludvika räddningstjänst går in i räddningsförbund

Publicerad

Räddningstjänsten Dala Mitt ser nu ut att få en femte medlem i Ludvika räddningstjänst, efter att medlemskommunerna i förbundet röstat ja till att ta in Ludvika i organisationen.

– Nu börjar en spännande resa för både RDM och Ludvika, konstaterar Leif Andersson, Förbundschef i RDM, i ett pressmeddelande från Dala Mitt.

– Vi har en plan för införandet som nu kommer sjösättas internt, säger han.

Sedan tidigare ingår Borlänge, Falun, Säter och Gagnefs kommun i räddningstjänsten Dala Mitt.

Föregåtts av frågetecken

Diskussionen om Ludvika räddningstjänst ska ingå i räddningsförbundet har pågått samtidigt som det funnits en del turbulens. Enligt en rapport från Dala Mitt skulle Ludvika räddningstjänst behöva spara in 6,6 miljoner på sin verksamhet för att komma ner till samma kostnad för räddningstjänsten per invånare som finns i Dala Mitt. Något som dock inte var aktuellt enligt kommunalrådet Leif Pettersson (S).

– Det är viktigt att vi behåller vår förmåga, sade Leif Pettersson i mitten av februari.

Dessutom skickade skyddsombudet vid räddningstjänsten i Ludvika i februari en skrivelse till kommunen där omedelbara åtgärder krävdes för att arbetsmiljön skulle förbättras. Misstankar fanns att det skulle bero på att arbetet med anslutningen till Dala Mitt gick ut över arbetsmiljöarbetet.

Tas upp i fullmäktige

Frågan är dock inte ännu formellt beslutad från kommunens håll. Den ska tas upp i kommunfullmäktige, och Leif Pettersson tror att frågan kommer att hinna tas upp vid mötet i maj. Han ser inget som talar mot att det blir en anslutning till Dala Mitt.

Enligt planerna ska införlivandet vara klart 1 januari 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - räddningstjänsten Ludvika

Mer i ämnet