De urspårade vagnarna bärgas under fredagen. För resenärerna väntar förseningar och inställda tåg även under nästa vecka. Foto: Trafikverket

Urspårade vagnarna i Borlänge bärgas – stopp tågtrafiken även nästa vecka

Publicerad

Tågkaoset efter det urspårade godståget i Borlänge fortsätter även under nästa vecka. En 200 meter lång järnvägssträcka behöver lagas och ytterligare förseningar för resenärerna väntar.

Det var under onsdagskvällen som ett godståg spårade ur med tre vagnar strax söder om järnvägsstationen i Borlänge. Vad som orsakade urspårningen är fortfarande oklart.

Under fredagen ska vagnarna bärgas och därefter kan en noggrann inspektion av skadorna göras. Enligt Trafikverket är det en järnvägssträcka på ungefär 200 meter som behöver lagas där räls, slipers, växel och kontaktledningar har skadats.

Fortsatt stopp och förseningar under nästa vecka

Det är fortsatt stopp i tågtrafiken mellan Borlänge och Säter och tågen ersätts med buss, ställs in eller drabbas av förseningar. Trafikverket har en preliminär prognos som säger att trafiken kan komma igång igen först nästa fredag, den första mars.

– Vi behöver skaffa oss en bättre bild av skadorna innan vi kan ge en definitiv prognos. De omfattande skadorna gör det i nuläget svårt att ge en mer säker prognos om när trafiken kan rulla normalt igen. Först när godståget är bärgat, och vi ser hela omfattningen av skadorna kan vi ge en närmare prognos, säger Teres Eriksson, projektledare på Trafikverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Hannes Forssell berättar om urspårningen på plats vid den urspårade vagnen. Foto: Johan Lindgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.