1600 stycken fartkameror ska nu bli fler Foto: Emil Langvad/TT

Trafikverket utreder: Fartkameror längs kommunala vägar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt fler fartkameror längs våra vägar. 1600 stycken finns det i landet nu och det ska bli ännu fler.

En utredning pågår för att se om kameror även kan sättas upp på kommunala vägar, alltså inte bara som idag på de större vägarna som ägs av Trafikverket.

25 liv om året räddas genom att hastigheten hålls laglig via fartkameror, och 75 svåra personskador slipper inträffa, enligt Trafikverket. Därför kommer de att fortsätta utbyggnaden och sätta upp ytterligare 1000 kameror de fyra kommande åren.

Hittills är det på de större vägarna utan mittbarriär som kamerorna satts upp, men nu utreder man om fartkameror även kan placeras på olycksdrabbade mindre vägar.

– Ja, det finns ett stort intresse att även kunna placera kameror även på kommunalt vägnät. Vi tittar på det tillsammans med SKL hur det skulle kunna göras möjligt, säger Eva Lundgren, nationell samordnare på Trafikverket för trafiksäkerhetskameror.

Utredningen väntas bli klar i år.

Det är idag inte möjligt att sätta upp fasta fartkameror vid skolor och förskolor. Bara polisens mobila fartkameror kan ställas upp där tillfälligt i nuläget, och sådana finns det bara 15 stycken av i hela landet. Den pågående utredningen undersöker även extra angelägna platser av den här typen.

– Vi skulle kunna använda kameror i tätortsmiljöer för att skydda oskyddade trafikanter och inte bara fordonsförare, säger Eva Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.