Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer våra medarbetare orka jobba?” Hemtjänsten är några av de som fått nya scheman och där flera flaggat för eventuella uppsägningar – hur det skulle påverka äldrevården i Älvdalen ska nu utredas. Foto: Sofie Lind/SVT

Utredning i Älvdalen: Ska visa vad som händer om folk slutar efter schemaändringar

Publicerad

Älvdalens kommun ska göra en utredning om bland annat vad som händer ifall personal inom äldrevården väljer att sluta efter att nya scheman införts i samband med EU:s regler om dygnsvila.

Det är många anställda inom äldrevården i Älvdalen som reagerat på hur deras scheman ser ut efter att 11-timmars dygnsvila införs. För vissa stundar mer kvälls- och helgjobb till exempel.

– Jag vet inte vart jag ska göra av mina barn? säger undersköterskan Monica Nyberg, som arbetar inom hemtjänsten.

Flera utredningar på gång

Till följd av ett medborgarförslag ska kommunstyrelsen i Älvdalen se över behovet av barnomsorg på nätter och helger.

Dessutom vill politikerna att ytterligare en utredning görs efter att schemat införts om det bland annat behövs mer personal inom äldrevården – och vad det innebär ifall fler slutar till följd av de nya reglerna.

– Nya scheman kommer utvärderas kontinuerligt, säger Stefan Linde, kommundirektör i Älvdalen.

”Schemat kommer nog justeras” – hör mer om utredningen som kommundirektören Stefan Linde ska göra

Vad innebär de nya EU-reglerna om dygnsvila?

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.