Camille Collett från Mora vill se BB öppna igen i stan. Foto: SVT

Utredning om BB i Mora väcker hopp

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsledningen har beslutat att utreda möjligheten att öppna den sedan åtta år tillbaka stängda förlossningsavdelningen och BB i Mora. Beskedet väcker förhoppningar.

– Allt fler föds på vägen, vilket ju är en jättestor risk för barnen och mammorna, det måste absolut ske en förändring, säger Camilla Colett från Mora.

BB i Mora stängde över sommaren 2009. Men det öppnade aldrig igen, eftersom landstinget inte kunde få tag på tillräckligt många förlossningsläkare.

Mora BB

Valfläsk?

Men nu öppnar alltså majoriteten för att utreda ett öppnande av BB i Mora. Ett år innan valet. Men enligt Gunnar Barke (S) har inte det med saken att göra.

– Nej det är det ju inte, däremot är det säkert viktigt för befolkningen i norra Dalarna att få ett besked om hur framtiden ser ut i den här frågan, säger han.

Önskningar från oppositionen

Från Centern kommer önskningar om att utreda om entreprenörer kan driva BB, och Kristdemokraterna vill hämta inspiration från Norge, som har lägre spädbarnsdödlighet än Sverige.

Tänk om man kommer fram till att man ska avstå från alltihop?

– Då kommer det att bli ett sånt rungande uppror från den norra länsänden och det tror jag inte man vill vara med om, säger Camilla Colett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mora BB

Mer i ämnet