Det var i början av september som uppgifterna om misstänkta sexuella trakasserier började spridas inom kommunen. Den 20 september togs beslutet i förhandlingsutskottet att en utredning av anklagelserna skulle genomföras. Dagen efter sa den anklagade personalchefen upp sig på grund av hälsoskäl.
– Utredningen pågår. Vi har kontaktat Previa och de kommer att arbeta med det här genom att föra samtal med ett antal medarbetare och sedan kommer de att stämma av med oss, säger Kjell Nyström, tillförordnad kommundirektör.
Tar flera månader
Per Larsson är Previas expert på krisstöd och kränkande särbehandling. Enligt honom tar en sådan här utredning i snitt flera månader.
– Det beror på hur många personer som är inblandade och det är naturligtvis en otroligt påfrestande process för dem.
Lagbrott att inte utreda
Hur påverkar det arbetsplatsen om man väljer att inte göra en sådan här utredning?
– Att inte göra något bryter mot lagen och skapar en riskfylld arbetsmiljö, i värsta fall en så kallad tystnadskultur där även grova överträdelser passerar. I värsta fall kan konflikter och kränkningar gå över i mobbning och man räknar med att över hundra personer varje år i Sverige begår självmord på grund av mobbning. Dubbelt så många än som dör i arbetsplatsolyckor, säger Per Larsson.
RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln angavs en felaktig uppgift om hur lång tid en sådan här utredning i regel tar. Uppgiften är ändrad till ”flera månader” och det beror på, så som angivet i texten, hur många personer som är inblandade i händelserna som ska utredas.