Kenneth Persson lämnade uppdraget som socialnämndens ordförande i slutet av 2020. Foto: SVT

Utredningen klar: Kenneth Persson var jävig vid hantering av föreningsbidrag

Publicerad

Borlänge kommuns revisorer har nu granskat socialnämndens bidrag till föreningen Folkets hus västra Borlänge och kommit fram till att Kenneth Persson agerat jävigt i sin dåvarande roll som socialnämndens ordförande.

Kenneth Persson, dåvarande socialdemokrat men numera vänsterpartist, har gjort sig skyldig till jäv i sin roll som socialnämndens ordförande. Det har Borlänge kommuns revisorer nu slagit fast i sin utredning, vilket dt.se var först med att berätta.

I rapporten har kommunrevisorerna gjort bedömningen att Persson var jävig i ordförandeberedningen, alltså ett förberedande möte inför nämndens sammanträde. När det mötet ägde rum satt Perssons son samtidigt i styrelsen för föreningen och därför borde Persson själv ha avstått, menar revisorerna.

– Där deltog han och då var han jävig eftersom sonen vid det tillfället inte avsagt sig sitt uppdrag, berättar Ulla Olsson (M), ordförande för kommunrevisionen i Borlänge kommun.

Sonen ska sedan ha lämnat sitt uppdrag och därför bedöms Persson inte ha varit jävig när ärendet hanterades i nämnden.

Hittat andra brister

Revisorerna har också hittat andra brister i hanteringen av ärendet. Bland annat att nämnden grundat beslutet om bidrag på ett gammalt regelverk och att man måste bli tydligare med vilka krav som ställs på föreningar som ansöker om bidrag.

– Nämnden måste förtydliga vilka krav man har gentemot föreningarna, säger Ulla Olsson.

Revisorerna rekommenderar också att nämndens ledamöter ska utbildas i jävsregler.

Anser inte att han varit jävig

SVT Dalarna har försökt att nå Kenneth Persson för en kommentar, men utan resultat. Till dt.se säger Persson att han inte anser att han varit jävig.

– Jag meddelade i ett tidigt skede att jag inte kan vara med i handläggningen om en nära anhörig finns med i verksamheten. Det blev en avsägelse innan de formella besluten fattades, säger Kenneth Persson till dt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer