Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När räddningstjänsten skulle larmas ut till branden i Vikmanshyttan fungerade inte larmvägarna. I klippet berättar Mats Jansson, räddningschef mer om vad som hände och hur det påverkade räddningsinsatsen. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Utryckning försenades till storbranden – larm fick skickas med sms

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten blev minst tio minuter sena till branden i flerfamiljshuset i Vikmanshyttan där sex lägenheter totalförstördes. Av okänd anledning var två larmsystem utslagna och styrkorna fick istället larmas via sms.

I vanliga fall får räddningstjänstpersonal larm genom personsökare, men när branden skulle larmas ut kom inte larmet fram. Istället fick personalen larmas via sms.

– Vi vet inte säkert men vi kan konstatera att det var ett omfattande regn- och åskoväder i närområdet en liten stund innan det här hände. Om det kan ha påverkat vår tekniska utrustning, det är en teori, men vi vet inte det, säger Mats Jansson, räddningschef Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Alla som befann sig i byggnaden hade tagit sig ut på egen hand när räddningstjänsten anlände till platsen. Byggnaden blev snabbt helt övertänd och man tog beslutet att låta den brinna ned.

Brandpost saknade vatten

De utslagna larmsystemen var heller inte det enda problemet som räddningstjänsten fick hantera.

– När jag kom fram hade man testat en brandpost som låg ganska nära det brinnande huset, men de fick inte fram något vatten ur den. Då fick man leta vidare och hittade en brandpost 200 meter bort som vi kunde ta vatten ur istället, säger Stefan Lundqvist, räddningsledare vid insatsen.

Räddningsstyrkorna hann dra fram vatten från den fungerande brandposten innan vattnet i den egna tankbilen tog slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.