Utvärderingen av unika bombtestet i Trängslet klar: ”Mycket lyckat”

Uppdaterad
Publicerad

När två JAS 39 Gripen-plan fällde en 270 kilo tung bomb över Trängslets skjutområde i somras lyfte många på ögonbrynen. Bombningen var ett test för att undersöka om tryckvågen från bomben resulterade i att lågorna kvävdes. Nu har brandkåren och flygvapnet utvärderat insatsen och beskriver den som ”mycket lyckad”.

Testet utfördes eftersom det fanns risk att en vindriktningsförändring skulle medföra att en flera kilometer lång brandfront utvecklades i riktning mot Mora och Älvdalen. Eftersom det fanns odetonerad ammunition i området bedömdes att ett bombanfall från luften var en möjlig metod för att stoppa eldens framfart.

– Det hade gått åt väldigt många bomber men det är också det enda sättet att stoppa en sådan brand, sa räddningsledare Johan Szymanski, en av författarna till utvärderingen, när SVT intervjuade honom i förra veckan.

Bränder anlades för att testa metoden

I ett område som ansågs passande för testet anlades en större brand och i intervaller av 50 meter tändes flera mindre bränder för att se hur långt bombens tryckvåg hade verkan.

I analysen av testet framgår det att branden släcktes helt i en radie på ungefär 100 meter runt om nedslagsplatsen. Branden blev heller inte intensivare utanför den släcka zonen till följd av bombningen.

Slutsatsen blir att provet var mycket lyckat och bombning ses som ett alternativ vid bränder inom målområden, där det kan finnas ammunition och annat som försvårar släckningsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet