Olof Ehrs, vaccinsamordnare region Dalarna. Foto: Karl Barrsjö

Stora förändringar i vaccinleveransen till Dalarna – 17 000 doser istället för 100 000

Publicerad

Det är över 100 frivilliga personer som hjälper den övriga sjukvården i Dalarna att vaccinera befolkningen. Resurser finns på plats i vårdcentralerna eftersom man räknade med nästan 200 000 doser i februari och mars. Men så blev inte fallet.

I mitten av december uppskattade region Dalarna att man skulle få 100 000 doser i februari och 80 000 doser vaccin i mars. Men så blev inte verkligheten.

– Nu ser vi ut att få 17 000 doser i februari och 50 000 doser i mars. Det är helt andra siffror, säger region dalarnas vaccinsamordnare Olof Ehrs.

Nu är regionen i ett läge där man har resurser för att vaccinera mer, men saknar doser för att göra så.

– Det skapar en viss frustration där ute vid vårdcentralerna, för man hade kunnat vaccinera mer, säger Ehrs och fortsätter.

– Vi kommer få mer vaccin i april men framförallt i maj, då blir det en utmaning att kunna ge allt då. Och det kan dra över lite in på juli-månad. Men vi ska klara av det här, får vi vaccin så löser vi det, säger Olof Ehrs, vaccinsamordnare i region Dalarna.

Just nu ser Region Dalarnas tidsplan ut såhär när man nu gått in i fas 2:

Visa

Fas 2: 65 år och äldre vaccineras under februari till och med april – observera att de är de äldsta i gruppen som kommer att vaccineras först.

Fas 3: Övriga riskgrupper vaccineras under april till och med maj.

Fas 4: Allmänheten vaccineras under maj till och med juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer