Vad hände med Sörgårn?

Publicerad

Jultider innebär många dokumentärer och filmer på tv. På julafton sänds dokumentären ”Vad hände med Sörgårn” i SVT. Ett dokumentärteam har följt en man i Hälsingland som gjorde uppror mot hur det svenska jordbruket har förändrats.

– För mig handlar den även om vad det är som gör folk lyckliga, och hur man faktiskt överlever på den svenska landsbygden, säger Anders Jannson, dokumentärfilmare.

I dokumentären ”Vad hände med Sörgårn” får vi följa Erik som gjorde uppror mot sitt öde på landsbygden, och kanske kommer vi även närmare bilden av Sörgårdsidyllen.

– Alla har vi en bild på näthinnan när vi tänker på Sörgårsidyllen, många tänker vi på Bullerbyn. Men verkligheten är mer komplicerad än så, säger Nina Östman, fotograf och författare.

– Det har funnits ett starkt krav att gårdarna ska gå i arv och att sonen ska ta över. Men många ville nog göra något annat, säger Anders Jansson.

Dokumentären ”Vad hände med Sörgårn” visas på julafton 21.05 i SVT 2. Och sen går den även i repris flera gånger under mellandagarna.

27 december 01.25 svt2
28 december 14.25 svt2
1 januari 18.30 svt24

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer