Foto: Henrik Kilefors/SVT

Kan jag fira jul med farmor 75 år? – smittskyddsläkaren svarar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen svarade biträdande smittskyddsläkare Helene Ernlund på era frågor om de nya restriktionerna i Dalarna.

Vad undrar du om de nya restriktionerna? – Ställ din fråga till smittskyddsläkaren

Pinnat inlägg

Nu är chatten avslutad för den här gången. Stort tack till alla som skickade in frågor och till smittskyddsläkare Helena Ernlund som tog sig tid att svara på så många av dem!

Pinnat inlägg

Louise • Varför hör man inget om att man inte bör gå till skönhetssalonger? Är de ok iom dessa restriktioner?
Tex frisör

Hej Louise!

Det stämmer att skönhetssalonger ej är reglerade i dessa råd. Du kan gå till frisören men självklart ska man inte göra det ”i onödan” och man måste vara frisk. Frisören är ansvarig för att behandlingen sker på ett så säkert sätt som möjligt. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Pinnat inlägg

Sigge • Min svåger med familj hade covid i oktober. Dom är friska nu. Kan dom fira jul med farmor 75 år?

Hej Sigge!

Det är ok att träffa farmor om man ändå följer rekommendationer om handtvätt, fysisk distans o s v (eftersom man kan överföra virus med sina händer) men man får inte göra onödiga resor inom eller utom regionen så det beror på var de bor. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Orolig • Min mamma ha tid vid ögonmottagningen i Avesta nästa vecka för ögonbottenfotografering. Använder sig personalen där av munskydd när dom är så nära patienten? Törs jag köra dit min mamma utan att hon blir sjuk? Hon tillhör riskgrupp

Välkomna till vår chatt där du har möjlighet att ställa din fråga om de nya, hårdare allmänna råden som gäller i Dalarna från igår, torsdag, och minst fyra veckor framåt.

Biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund svarar på era frågor under eftermiddagen/kvällen, när hon har möjlighet. Frågorna kommer att publiceras löpande. 

Vi får in väldigt många frågor, men håll till godo, svaren publiceras så snart Helena haft möjlighet att svara!



Karla • Hej vi har en tjugotvååring hemmaboende som har svårt att hålla sig till restriktionerna och framför allt till de nya råden som tillkommit. Hen kommer fortfarande att umgås och festa med sina vänner. Vad gör vi, många tjugoplussare tänker lika och tycker det är tråkigt, de vill ha kul och leva livet!

Hej Karla!

 Mycket bra fråga! Det är verkligen ett problem som vi funderar mycket över. Den här långa perioden med ”tjat om förhållningsregler” tär.

· Försök markera att det faktiskt har skett en stor förändring de senaste veckorna. Läget är mycket allvarligare och de nya råden är skarpa, de bör följas!

· Om ni inte redan har försökt det, så kan ni vädja till omtanke om de som är skörare, sjuka och äldre. Ungdomarna löper ju väldigt liten risk att bli svårt sjuka, men tänk om t ex farmor smittas?

· I tredje hand kanske försöka komma med idéer på vad som faktiskt är ok att göra eller åtminstone mindre dåligt att göra. Att träffa många nya människor i ett trång utrymme är förstås det sämsta. Bättre är ju att umgås färre med de man kanske ändå träffar dagligen.

· Det finns också en del unga influencers på YouTube t ex som säger kloka saker om covid.
/Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Men • Varför kommer inga svar

Hej! Smittskyddsläkare Helena Ernlund kommer att besvara så många frågor hon hinner, och vi väntar oss svar under eftermiddagen/kvällen.

BE • Jag har en sk egentid inbokad hos frisör. Hon använder mun- och nässkydd och det är bara hon och jag i salongen. Är det OK att gå dit?
Undrar också om det OK med ett tandläkarbesök?

Hej BE!

Ja det tycker jag (gällande båda besöken). Var förstås noga med att du är helt frisk när du går dit. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Karin B • Hej!
Vi är ett gäng på 8 kusiner (ålder 70-85). Nu fyller den äldsta 85 och vi skulle vilja ordna en festmiddag hemma. Vi är alla noga med att inte utsätta oss för smitta och följer råden/restriktionerna. Bör vi avstå eller kan vi fira honom?
Tacksam för svar!

Hej Karin B!

Jag förstår att ni alla väldigt gärna vill träffas, men jag rekommenderar att ni avstår. Det är för riskabelt nu med den kraftigt ökade smittspridningen. Ni är ju alla i riskgruppen för att bli allvarligt sjuka. Jag tänker att man inte kan vara helt säker på att ingen har utsatts för smitta. Vi ser tyvärr att många blir sjuka just efter privata fester. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Annette • Hur stor är sannolikheten att någon smittar innan det brutit ut? Hur många dagar innan i så fall är man smittsam? Hur gör man på bästa sätt för att skydda sig mot smitta inom familjen - om en person blivit sjuk? Och innan - hjälper det att hålla avstånd och ha noggrann handhygien?

Hej Anette!

 Det går inte att svara exakt på hur stor sannolikheten är. Olika personer är olika mycket smittsamma, men säkert är att det är mycket mindre risk att smitta någon innan sjukdomen bryter ut och man får symptom.

Man kan vara smittsam 1 (-3) dygn innan man blir sjuk. Om någon i familjen är sjuk, försök att isolera den om det gå, d v s håll avstånd, tvätta och sprita händerna, hosta och nys i armvecket. Ja, det hjälper absolut att hålla avstånd och ha noggrann handhygien innan. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Katrin • Hej,
Vi har 5bekräftade Corona fall på ungärdeskola och flera som väntar på svar. Vad krävs för att skolan ska gå över till distansstudier? En skola i Värmland stängde för 3 coronafall.

Hej Katrin!

 Om man väljer att stänga en skola eller inte beror på många faktorer, t ex hur stor skolan är, om alla fall är i samma klass eller spridda i olika klasser, hur många som är sjuka i övrigt. Det kan vara så att smittspårarna inte har hunnit ringa upp de sjuka än. I så fall kan man rekommendera rektorn att kontakta Smittskyddsenheten för en diskussion. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Möten • Inom regionen är det otydligt vad gäller möten. Är det ok att träffas ca 20 st på 2h möte inom samma enhet som jobbar dagligen åt flera olika enheter runt om i dalarna? SKYPE finns som alternativ. Men chefen tycker det är viktigt med möte. Vad säger ni utifrån smittskyddssynpunkt? Eller är det bättre att ha möte och sen att man ställer in alla uppdrag runt om i länet?

Hej Möten!

Arbetsgivare uppmanas nu att i ännu högre utsträckning använda digitala möten. Så det är bara om det är absolut nödvändigt att ses som man ska göra det. Då måste det ske på ett smittsäkert sätt, d v s ingen trängsel, möjlighet till handtvätt etc. Ännu mindre lämpligt är det förstås om man arbetar på olika ställen. 20 i ett rum är bara ok om det är ett väldigt stort rum. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Anonym • Varför har Region Dalarna beslutat om att införa rekommendation om att undvika resor INOM regionen?

Hej Anonym!

 För att försöka bryta smittkedjor. För att inte föra smitta från en del av regionen till en annan. Det gäller onödiga resor, alltså inte arbetsresor. /Helena Ernlund, smittskyddsläkare



Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet